Rijksmonumenten Wiki
Registreer
Advertisement

Inleiding

WOONHUIS met KOETSHUIS, de gevels zijn omstreeks 1860 rond een oudere kern opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. De oudste vermelding van het pand dateert uit 1699. Het houtskelet van de woning is waarschijnlijk uit die tijd. Het pand is gelegen aan de oostelijke zijde van de doorgaande weg van het Maaskantje, een oude buurtschap van Den Dungen. Het pand heeft onder meer gediend als woning voor burgemeester Van Thiel van de gemeente Sint-Michielsgestel.

Tegenwoordig heeft het pand zowel een woon- als een bedrijfsfunctie. In het voormalige koetshuis is een winkel gevestigd. Aan de achterzijde van het koetshuis bevindt zich een rechthoekige, éénlaags aanbouw, de voormalige varkensstal. Deze valt buiten de van rijkswege geldende bescherming. Voor het pand bevinden zich enkele leilinden uit omstreeks 1880.


Omschrijving

Geheel vrijstaand pand van één bouwlaag op rechthoekige grondslag met gegroefde en gebosseerd gepleisterde gevels onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. In het dakvlak bevinden zich enkele kleine vensters met klapramen. Het woongedeelte is symmetrisch van opzet en bestaat uit vijf traveeën. De ingang is centraal geplaatst. De gevelopeningen hebben aan de bovenzijde afgeronde hoeken. De vensters in de voorgevel zijn voorzien van zesruits schuiframen. Houten kussenpaneeldeur met gedeeld bovenlicht. Naast het woongedeelte bevindt zich het, in schoon metselwerk uitgevoerde, voormalige koetshuis met een dubbele opgeklampte houten inrijpoort onder een korfboog. Poort en voegwerk zijn begin 1998 vervangen. Het in kruisverband uitgevoerde metselwerk is geknipt en gesneden gevoegd en bestaat met uitzondering van de voorgevel uit rode IJsselstenen.

In de toppen van de zijgevels bevinden zich enkele oculi met ijzeren roeden in ruitvorm. In de achtergevel zijn de vensters en deur enigszins gewijzigd. Met name het venster van de voormalige opkamer is sterk vergroot. Rechts in de achtergevel bevindt zich nog een recht gesloten venster met een vijfentwintigruits roedenraam. Intern is de indeling van de verschillende ruimtes enkele malen aangepast. Belangrijke elementen zoals de, van lijst en tegels ontdane, schouw en het plafond van gehakte, rechthoekige balken aan de linkerzijde van het huis, bleven gehandhaafd. Ook zijn er diverse kasten bewaard gebleven, zoals de spekkast naast de schouw en de porceleinkast in de aan de achterzijde gelegen keuken. Het niveauverschil bij de voormalige opkamer bleef gehandhaafd. Het venster hiervan is echter sterk vergroot. Op de zolder zijn enkele kleine kamers aangebracht.

Zeer bijzonder is de houtconstructie van het pand. Op de begane grond bestaat deze uit een langsgebint van vier paren houten stijlen met oplegbalken. De stijlen zijn ook in de breedte door een oplegbalk met elkaar verbonden en zijn ingemetseld in de later versteende muren van het woonhuis. De gordingenkap heeft vier eiken spanten met elk twee hanenbalken. Er zijn geen telmerken aanwezig. De verbindingen zijn gemaakt met grote, gesmede ijzeren nagels.


Waardering

Het pand is van algemeen belang. Het woonhuis heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de afleesbaarheid van de bouwgeschiedenis, de gaaf bewaarde eiken draagconstructie in het interieur en vanwege de ornamentiek van met name de voorgevel. Ensemblewaarden zijn gelegen in de relatie met de oude doorgaande weg naar Den Dungen en de aan de voorzijde gesitueerde leilinden.

Het huis is in constructie en verschijningsvorm gaaf bewaard gebleven en heeft als zodanig ook zeldzaamheidswaarde.





























Bron: RCE Rijksmonumenten Dataset, Tabel 2 (2009)
Advertisement