Rijksmonumenten Wiki
Advertisement

Inleiding

De combinatie van een OPEN GESCHUTOPSTELLING A60 (25g) met bijbehorende schuil- en bergplaatsen wordt zeer zelden aangetroffen en is aangeduid als een "Sonderkonstruktion". Deze Sonderkonstruktion is een samenstel van een "SK Bettung", een "Munitionsunterstand II" (R 607, een serie die in 1942 is ontworpen) en een "Gruppenunterstand" (R 621), die onderdak kon bieden aan een groep van 10 man. De geschutopstelling bevindt zich in het zuiden van het complex.


Omschrijving

De in gewapend beton uitgevoerde ronde, open geschutopstelling ligt centraal tussen gedeeltelijk onder het duin liggende bunkers en is vanuit die bunkers te bereiken. De bunker aan de rechterkant (noord) bestaat uit twee rechthoekige ruimten die in verbinding staan met twee parallel lopende gangen, die onderling weer verbonden zijn door een dwarsgang. De gang aan de oostkant heeft twee open ingangen, waarvan de linker, onder ijzeren latei, in directe verbinding staat met de geschutopstelling.

In de bunker aan de linkerkant (zuid) bevindt zich de Gruppenunterstand, die bestaat uit een rechthoekige wachtruimte, via een gassluis verbonden met een gang. Deze gang is via twee haaks erop lopende gangen verbonden met een lange gang aan de oostzijde, waarin zich de ingang en een trap naar de geschutopstelling bevinden.


Waardering

Geschutopstelling met schuil- en bergplaatsen van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als representatief restant van de Atlantikwall die de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog langs de Nederlands e kust heeft laten aanleggen.

Geschutopstelling met schuil- en bergplaatsen van algemeen architectuurhistorisch belang:

- als representatief voorbeeld van Duitse bunkerbouw in beton uit de Tweede Wereldoorlog.

Geschutopstelling met schuil- en bergplaatsen van algemeen belang:

- vanwege de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De ensemblewaarden van de geschutopstelling met schuil- en bergplaatsen bestaan uit:

- de ruimtelijke en functionele samenhang van de complexonderdelen onderling zowel als met de restanten van de kustbatterij Katwijk A 1 t/m 109, onderdeel van de Duitse Atlantikwall in het Nederlandse kustgebied;

- de beeldbepalende situering in het duingebied van Katwijk;

- vanwege de volstrekt specifieke combinatie van een open bedding met gevechtsschuilplaats en munitiebergplaats, die maar zelden in deze vorm in de Atlantikwall wordt aangetroffen.





























Bron: RCE Rijksmonumenten Dataset, Tabel 2 (2009)
Advertisement