Rijksmonumenten Wiki
Advertisement

Inleiding


In 1912 naar ontwerp van C.J. van Spall in rationalistische trant uitgevoerd voorfiltergebouw behorend tot het duinwaterwinningcomplex van de voormalige Leidsche Duinwaterleidingmij uit 1930.


Omschrijving


Driebeukig (voor-)FILTERGEBOUW op rechthoekige plattegrond onder met dakleer gedekt zadeldak (verhoogde middenbeuk) en lessenaarsdak (zijbeuken). Gevels bestaande uit een betonskelet opgevuld met baksteen, op plint. Vensters deels voorzien van houten kozijnen, ijzeren roeden en betonnen waterdorpels en deels geheel vernieuwd in beton.

De indeling van de gevels is symmetrisch. Voorgevel (oost): gevel van de middenbeuk verticaal in drieeën geleed door betonnen banden. In de vlakken ertussen drie rondboogvormige vensters; een twintigruitsvenster geflankeerd door zestienruitsvensters. In de voorgevels van de zijbeuken rechthoekige twaalfruitsvensters. De gevel van de middenbeuk heeft een betonnen fronton bestaande uit drie spaarvelden met daarin het opschrift: ANNO, VOORFILTERS, 1912.

Zijgevels (noord en zuid) bestaan uit elf traveeën. In de gevel van de zijbeuk afwisselend zes dubbele houten deuren (gedeeltelijk vernieuwd) met segmentboogvormige zesruitsbovenlichten en vijf dubbele rechthoekige twaalfruitsvensters. In de gevel van de middenbeuk afwisselend zes enkele en vijf dubbele rondboogvormige negenruitsvensters.

Achtergevel (west) als voorgevel, echter zonder opschrift en betonnen fronton, maar met aanbouw uit 1955.

Interieur: nagenoeg gaaf interieur anno 1930, met onder meer de voorfilterbakken met installatie bestaande uit verticale beluchtingscompressoren en een terugspoelsysteem. In de middenbeuk een bijzondere kapconstructie van betonnen driescharnierspanten.


Waardering

Het voorfiltergebouw is van algemeen belang wegens bouwhistorische en typologische waarde vanwege de aanwezigheid van een gaaf interieur uit 1930 (filterbakken en beluchtingscompressoren) en vanwege de gaafheid in hoofdvorm, detaillering, materiaalgebruik van zowel in- als exterieur en als vroege, zeldzame en illustratieve vertegenwoordiger van één van de fasen van het drinkwaterproces in Nederland en vanwege de aanwezigheid van de bijzondere en weinig voorkomende kapconstuctie, bestaande uit in beton uitgevoerde driescharnierspanten.

Het voorfiltergebouw heeft voorts ensemblewaarde als functioneel-historisch en beeldondersteund onderdeel van het complex.





























Bron: RCE Rijksmonumenten Dataset, Tabel 2 (2009)
Advertisement