Wikia


Onregelmatig complex van grote oudheidkundige waarde, bevat de restanten van de oudste bewaard gebleven wereldlijke bouwkunst in Deventer, hetgeen uitwendig blijkt uit het middeleeuwse muurwerk van trachiet en tufsteen, waarin sporen zichtbaar zijn van romaanse boogvensters. Aan de zijde van de Stroomarkt is zowel een uitspringend smaller gedeelte als een daartegen aangebouwd breder, iets naar achterliggend gedeelte voorzien van rechte gevels, in de bestaande toestand XIX bepleisterd en afgesloten door eenvoudige lijsten. De hoge zadeldaken van beide gedeelten aan de Stromarkt verenigd en gemaakt tot een omlopend schilddak. Aan de achterzijde wordt het diepe complex afgesloten door twee topgevels met XVI kenmerken. Inwendig gelijkstraats langs de Sandrasteeg een vestibule en aangrenzend vertrek, beide overdekt door een ribloos kruisgewelf. Op de tweede verdieping nis met romaans deelzuiltje XIII/XIX.

Bron: RCE Rijksmonumenten Dataset, Tabel 2 (2009)

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki