Wikia


Douanepaal. Hardstenen paal, versierd met in reliëf het wapen van de Admiraliteit van de Maze te Rotterdam; twee gekruiste ankers, bedekt door een schild met klimmende leeuw, gedekt door een kroon. Aan de voet van het schild driehoeksgewijze drie letters P (= pugno pro patria). Deze paal, aan de oude grensweg naar Weet, dat tot de Spaanse, later Oostenrijkse Nederlanden behoorde, is de enige in Budel overgeblevene van drie zulke douanepalen, waarvan er twee, die op de Toom en op de Berg stonden, door een comite uit Budel aan de gemeente Maarheeze geschonken zijn. Bij deze grenspalen werden na 1650 van uit- en inkomende handelswaar "konvoyen en licenten", geind, belastingen die door de admiraliteit van de Maze, welke daartoe in Budel een "Komptoir" bezat, gepacht waren.

Bron: RCE Rijksmonumenten Dataset, Tabel 2 (2009)

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki